Més de 36.000 joves s’han beneficiat directament d’accions d’ocupació i formació des de la posada en marxa d’Avalem Joves, el pla de xoc contra la desocupació juvenil del Servei Valencià d’Ocupació i Formació, LABORA.
Avalem Joves és el pla integral de formació i ocupació per a joves 2016-2020, una estratègia del Consell de la Generalitat Valenciana – finançada pel Fons Social Europeu – amb la finalitat de millorar l’ocupabilitat de les persones joves. Un informe de situació d’aquest pla, realitzat a data del 31 d’octubre de 2018, revela que les dades de participació en els programes d’ocupació i inserció són positius: s’han realitzat més de 593.376 accions d’inserció a menors de 30 anys.
Aquestes actuacions d’inserció laboral tenen tres dimensions: orientació, formació i foment de l’ocupació. L’orientació es realitza tant de forma individualitzada, entre la persona demandant d’ocupació i el personal orientador, com en sessions grupals que tracten algun aspecte específic de la cerca d’ocupació.
Algunes de les accions formatives que està desenvolupant LABORA en el marc d’Avalem Joves són certificats de professionalitat gratuïts, formació en Tecnologies d’Informació i Comunicació (TIC) o cursos online. També s’han posat en marxa programes mixtos, que combinen la formació i el treball remunerat com a ‘T’Avalem’, ‘Et Formem’ i els ‘Tallers d’Ocupació’. En total, quasi 23.000 joves s’han beneficiat de les accions formatives des del començament d’Avalem Joves.
Entre les mesures de foment de l’ocupació destaca el programa Avalem Joves Plus, que subvenciona la contractació de joves en corporacions locals. Des de maig de 2016, més de 8.700 joves, qualificats i no qualificats, han sigut contractats en la Comunitat Valenciana gràcies a aquest programa.
El secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu, ha expressat que el programa “és un autèntic èxit de participació” i que “aquests bons resultats són els que han portat a la renovació enguany del pla de xoc contra l’atur juvenil”.
Descens de la desocupació juvenil Des de l’inici del programa Avalem Joves al maig del 2016, la desocupació entre la joventut valenciana ha descendit un 23,2% i l’ocupació ha crescut un 14%. Així mateix, l’atur registrat ha passat de 70.364 persones, des de l’inici del pla en 2016, a 58.421 a l’octubre de 2018, per la qual cosa la taxa d’atur registrat ha caigut un 17%. Per gèneres, aquest descens és més acusat entre els homes (-20,23%) que entre les dones (-13,91%).
D’altra banda, la contractació a persones joves i les afiliacions a la Seguretat Social de menors de 30 anys s’han incrementat. Així, els contractes registrats han augmentat en 15.007 des que es va iniciar Avalem Joves, un 23,4%, i 32.650 més persones joves s’han afiliat a la Seguretat Social (+14,89%).
No obstant això, la taxa de contractació presenta diferències en funció del nivell d’estudis els joves: és més elevada entre les persones joves amb formació superior (41,18%) i titulats en FP (37,82%) i més reduïda entre els joves que només s’han format fins a l’educació primària (15,10%). “Les dades són bones, però continuarem treballant per a aconseguir que tots els joves tinguen una oportunitat laboral, independentment del seu perfil”, ha valorat Nomdedéu.
A causa de les seues bones xifres, el Pla Avalem Joves va rebre el reconeixement de la Unió Europa i la Comunitat ha sigut l’única autonomia seleccionada per Brussel·les per a exposar les experiències reeixides per a la integració social dels joves.
Foment de l’ocupació en entitats públiques i privades
L’estratègia LABORA contra l’atur juvenil, recolzada per la Conselleria d’Economia, està composta per actuacions de caràcter transversal en matèria d’orientació, formació i ocupació.
Mitjançant Avalem Joves, el Servei Valencià d’Ocupació i Formació ha apostat per fomentar l’ús de les persones joves en entitats privades. Per això, LABORA, llavors Servef, va convocar a l’estiu subvencions de fins a 19.500 euros per a promoure la contractació dels joves desocupats en empreses de la Comunitat Valenciana.
Aquestes ajudes, cofinançades pel Fons Social Europeu i la Iniciativa d’Ocupació Juvenil, van ser creades per a atallar la desocupació juvenil i impulsar les contractacions en el sector privat, un dels principals objectius que s’ha marcat el Consell en matèria d’ocupació.
Com a novetat, l’any 2018 LABORA ha subvencionat també els contractes en pràctiques per a facilitar l’entrada de les persones joves en les empreses valencianes i garantir que puguen aconseguir l’experiència laboral que necessiten.
D’altra banda, LABORA ha creat Avalem Joves Plus per a fomentar la contractació de joves en entitats locals. Els contractes, d’un any de durada, s’han creat en prop de 520 ajuntaments, al voltant del 95% dels consistoris del territori valencià.
Avalem Joves Plus consisteix en un pla de subvencions d’ocupació destinades a la contractació de persones joves, qualificades i no qualificades, per part d’entitats locals d’ajuntaments, diputacions i mancomunitats. Aquest programa té una triple finalitat: millorar l’ocupabilitat dels menors de 30 anys, proporcionar-los experiència laboral i posar en valor el talent jove en l’administració pública.
Nomdedéu ha explicat que amb aquesta actuació “no solament es facilita que els joves puguen adquirir experiència en les entitats locals per a incrementar les seues competències professionals” sinó que els Ajuntaments “podran renovar l’administració”.
En l’edició de 2018, s’ha incrementat la inversió en a més de 100 milions d’euros, cofinançats pel Fons de Garantia Juvenil de la Unió Europea, i ha generat 5.400 llocs de treball enguany, que se sumen als beneficiaris de les edicions anteriors.
La línia actual de LABORA és donar prioritat a les actuacions per a la integració laboral dels col·lectius més vulnerables i amb majors dificultats d’inserció amb l’objectiu de generar un mercat laboral més inclusiu mitjançant la creació de polítiques focalitzades en grups específics.
Per això, a més d’Avalem Joves, el Servei Valencià d’ocupació també aposta per les mesures per a l’ocupabilitat d’altres col·lectius, com Avalem Experiència, per a impulsar la contractació de majors de 30 anys, especialment si porten més d’un any en situació de desocupació.
- Te recomendamos -