Inicio Comunidad Valenciana L'IVIA aconsegueix una reducció del 26% en l'ús d'aigua de reg amb...

L'IVIA aconsegueix una reducció del 26% en l'ús d'aigua de reg amb la instal·lació de sensors d'humitat del sòl

0

L’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA) ha aconseguit una reducció del 26% en l’ús d’aigua de reg amb la instal·lació de sensors d’humitat de sòl. D’altra banda, la instal·lació de sondes de succió de solució del sòl ha permés avaluar les pèrdues de nitrat per lixiviació, indicant una sèrie de recomanacions de maneig que minimitzen el problema de contaminació.

Així s’ha anunciat en el marc d’una jornada sobre millora de la sostenibilitat dels sistemes fertiirrigats, que ha tingut lloc en el Saló d’actes de l’IVIA a Montcada, que ha presentat la directora general de Desenvolupament Rural i PAC, María Teresa Cháfer.

Aquesta jornada està dins de la xarxa temàtica d’intercanvi de coneixement sobre tecnologies innovadores per a la millora dels sistemes irrigats (Fertinnowa), afavorit pel programa H2020 que es va iniciar en 2016 i té una durada de tres anys. Els resultats s’incorporaran al Pla de Formació Agrària de la Conselleria i es divulgaran en forma de fitxes tècniques.

Fertinnowa està composta per un consorci de 23 socis -organismes públics i privats, centres d’investigació, de transferència, empreses tecnològiques privades, organitzacions de productors- de 10 països, que representen la diversitat d’escenaris en els sistemes irrigats europeus.

La Conselleria d’Agricultura, a través de el seu Servei de Transferència de Tecnologia i de l’IVIA, participen en aquest consorci. L’objectiu és oferir oportunitats tecnològiques per a millorar la pràctica del reg i la fertirrigació adequant-les als diferents escenaris, tractant de conjugar exigències agroeconòmiques, ambientals i normatives i en les quals vela per evitar l’emissió de residus deguts a l’ús de fertilitzants.

Les diferents accions dutes a terme s’han articulat en tres eixos: la qualitat i gestió de la font d’aigua, l’ús eficient de l’aigua i els nutrients així com la seua possible reutilització, i la gestió de l’abocament.

Inicialment, en 2016 es va dur a terme una primera detecció de necessitats a través d’un procés consultiu comú a tots els socis i regions seguint un esquema de baix a a dalt, mitjançant consultes directes a agricultors, i també consultes indirectes a altres agents per a emmarcar les necessitats en cada escenari.

124 teconologies Un primer pas en la transferència ha sigut la posada a la disposició del públic d’una recopilació documental de 124 tecnologies, ja disponibles o prometedores, seleccionades pels membres del consorci i organitzada en diferents capítols, seguint diferents trams de la cadena de l’ús de l’aigua i considerant també diferents criteris de cultiu. Així mateix, s’estan elaborant unes fitxes tècniques per a ajudar a seleccionar tecnologies de manera didàctica i senzilla per als usuaris.

Pel que respecta a l’IVIA, ha apostat per aportar solucions als problemes d’escassetat d’aigua i de contaminació per nitrats que afecten la sostenibilitat de l’agricultura valenciana, ha utilitzat dues tecnologies amb les quals millorar l’eficiència del reg i reduir la lixiviació de nitrat en la comunitat de regants de la Séquia Real del Xúquer.


- Te recomendamos -