L’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), a través de l’Associació d’Agències Espanyoles d’Energia (Eneragen), ha sol·licitat al Ministeri per a la Transició Ecològica la retirada de l’anomenat ‘impost al sol’, que obliga a les instal·lacions d’autoconsum de més de deu quilowatts de potència a pagar un càrrec sobre l’electricitat autoproduïda i consumida de forma instantània.
Així doncs, en l’escrit d’al·legacions a la proposta del reial decret d’accés i connexió a les xarxes de transport i distribució remès al Ministeri es posa l’accent que l’autoconsum, especialment a partir d’energia solar fotovoltaica, pot convertir-se en una de les principals alternatives per a augmentar la participació de les energies renovables en la pròxima dècada, per la qual cosa constitueix una peça clau en la nova política energètica de la Unió Europea, i, per extensió, també ho ha de constituir a Espanya.
En aquest sentit, segons ha detallat la directora general de l’IVACE, Júlia Company, “sol·licitem al Ministeri de Transició Ecològica avançar cap a un model regulatori específic per a l’autoconsum que permeta incrementar la penetració d’aquesta tecnologia en el mercat, que la promoga, que la potencie, i que elimine qualsevol barrera administrativa, tècnica i/o econòmica que puga limitar el seu desenvolupament”.
Cal destacar que unes de les premisses acordades per la UE en el marc de la negociació dels nous objectius de participació de les energies renovables en l’horitzó de l’any 2030, que es tradueix en una quota mínima del 32% sobre el consum brut d’energia final, ha sigut la proposta d’eliminació de qualsevol càrrega econòmica a les instal·lacions d’autoconsum, almenys fins a l’any 2026.
D’aquesta manera, ha assenyalat Company ‘l’impost al sol’, que només s’aplica a Espanya, passaria a ser il·legal segons les normes de la Unió Europea”. Cal recordar que aquest impost obliga a les instal·lacions d’autoconsum de més de deu quilowatts de potència a pagar un càrrec sobre l’electricitat autoproduïda i consumida de forma instantània.
“El pacte aconseguit en el Parlament Europeu demostra una vegada més que l’anterior Govern s’equivocava, estava prenent el camí contrari a Europa i, per açò, sol·licitem al nou Govern que, d’una vegada per sempre, elimine l’impost al sol de forma immediata” ha subratllat.
“Es tracta d’una barrera econòmica injustificada que està desincentivant la posada en funcionament d’aquestes instal·lacions i frenant el desenvolupament de l’autoconsum” ha afegit. Segons els estudis de l’IVACE, aquest càrrec implica allargar en diversos anys, entre 2 i 3, el període de tornada de les inversions.
La decisió europea suposa també al seu judici, “el reconeixement que estem fent ben les coses, que la nostra política energètica és encertada i està en plena sintonia amb la de la Unió Europea”.
Creació d’una “borsa d’energia” per a combatre la pobresa energètica En l’escrit d’al·legacions se sol·licita també que l’energia excedentària que els autoconsumidors amb potències inferiors a 100 kW injecten gratuïtament a la xarxa elèctrica siga destinada als consumidors més vulnerables i d’aquesta manera contribuir a pal·liar la pobresa energètica.
Segons ha explicat Júlia Company, “aquests excedents energètics suposen un estalvi econòmic per al sistema elèctric i, d’aquesta manera, es pot constituir una borsa d’energia que podria ser comptabilitzada tant en termes energètics com a econòmics perquè el sistema els assignara als consumidors que actualment s’estiguen beneficiant del bo social, sobretot en els seus llindars més extrems”.
Així mateix, entre les al·legacions presentades també destaca la sol·licitud d’eliminació del requisit de potència màxima per a l’assignació de modalitat Tipus 1 i Tipus 2, en entendre que hauria de ser una elecció del consumidor vinculada única i exclusivament a si desitja o no obtenir ingressos per l’energia excedàntaria. En cas de no desitjar obtenir ingressos, el consumidor hauria de poder acollir-se a la modalitat Tipus 1, independentment de la potència contractada o de la potència de la instal·lació d’autoconsum.
En l’actualitat, el requisit establit en el RD 900/2015 que les instal·lacions de Tipus 1 només puguen estar associades a consumidors amb una potència contractada no superior a 100 kW obliga, a determinats consumidors amb potències contractades superiors a 100 kW, a acollir-se a la modalitat Tipus 2 i per tant a realitzar una sèrie de tràmits vinculats a la venda de l’energia excedentària (facturació mensual, declaracions trimestrals i anuals i impost de societats o la facturació anual del peatge de generació entres uns altres) que, en molts casos, no compensen el benefici econòmic obtingut.
Així mateix, se sol·licita evolucionar cap a un sistema que permeta la compensació de saldos energètics, establir un registre per a les instal·lacions d’autoconsum aïllades, modificar els criteris de repartiment de l’energia generada en la modalitat d’autoconsum col·lectiu, així com l’exempció del cost dels estudis d’accés i connexió per a les instal·lacions de potència inferior o igual a 100 kW i establir criteris i esquemes homogenis per a tot el territori per a la seua aplicació per part de les distribuïdores, entre uns altres.
- Te recomendamos -