L´Hemisfèric se suma per segon any consecutiu a la celebració internacional del ‘Dia de la Matèria Fosca’. Es tracta d’una iniciativa posada en marxa per laboratoris de física de partícules de tot el món i que a Espanya promou l’Institut de Física Corpuscular (IFIC), Centre d’Excel·lència Severo Ochoa del CSIC i la Universitat de València, amb activitats en planetaris.
L´Hemisfèric comença el programa este dilluns 29 d’octubre amb una conferència de l’investigador de l’IFIC Sergio Palomares que repassarà què sabem de la matèria fosca i com molts experiments en tot el món tracten d’identificar esta esquiva substància i fer llum sobre la seua naturalesa. Després de la xarrada es projectarà el documental “Els fantasmes de l’univers: la busca de matèria fosca”.
Es tracta d’una producció internacional on participen alguns dels principals laboratoris del món com el Lawrence Berkeley National Laboratory (EE.
UU.) o el CERN, el Mitja Lab Del Qual va produir les espectaculars animacions que apareixen en la pel·lícula. La producció d’estes animacions es va realitzar en l’Institut de Física Corpuscular de València, que va realitzar la versió espanyola. Els efectes de so van a càrrec de Skywalker Sound, responsable dels efectes de so en la saga de Star Wars.
Esta projecció traça un recorregut per la història de la matèria fosca: des que Fritz Zwicky va plantejar la seua existència en 1933 per a explicar la velocitat de rotació de les galàxies en els cúmuls (segons la seua interpretació, havia d’existir algun tipus de matèria ‘no visible’ que accelerara eixe moviment, per la qual cosa la va cridar ‘matèria fosca’), passant per Vera Rubin, que en 1970 va obtindre l’evidència rotunda de l’existència d’este nou tipus de matèria amb els seus estudis sobre la galàxia d’Andròmeda, fins a arribar als experiments actuals que tracten de produir partícules de matèria fosca en el Gran Colisionador d’Hadrons (LHC) del CERN o capturar alguna partícula de matèria fosca del cosmos.
El Dia de la Matèria Fosca (31 d’octubre) (Dark Matter Day) és una iniciativa internacional que tracta de visibilitzar un dels camps d’investigació més importants de la Física actual: l’estudi de la matèria fosca, un nou tipus de matèria que compon el 25% de l’Univers, però la naturalesa del qual continua sent un misteri.
- Te recomendamos -