La directora de cinema i guionista Inés París impartirà una conferència en l’IVAM divendres que ve 14, de desembre, a les 19 hores, que té el títol ‘Autómatas, Cyborgs y otras damas. Hacia una poética audiovisual feminista’.
La cineasta analitzarà la representació física i emocional de les dones en la pantalla per a proposar, de manera pràctica i concreta, una transformació radical no només en les nostres maneres de veure, sinó en les nostres maneres de crear orientada per l’experiència que té com a creadora.
Per a Inés París “les falses dones, les nines autòmats, han poblat el nostre imaginari contribuint a la construcció d’un món que es caracteritza per l’exercici de la violència contra les dones”.
En la xarrada en l’IVAM reflexionarà sobre què és ser una dona en la nostra cultura, amb quines imatges d’allò femení ens han educat, com han reaccionat les autores a aquesta apropiació i què poden proposar hui dia les guionistes i les directores.
París és llicenciada en Filosofia, en l’especialitat d’Estètica i Teoria de l’Art, i té una àmplia experiència com a guionista i directora en televisió i cinema. Ha escrit i ha dirigit llargmetratges de ficció com ‘La noche que mi madre mató a mi padre’ (2016), ‘Miguel y William’ (2007), ‘Semen, una historia de amor’ (2005), ‘A mi madre le gustan las mujeres’ (2002). També ha treballat per a la televisió dirigint els equips creatius i escrivint nombroses sèries, com ‘El accidente’, que va emetre Mediaset el 2018.
Inés París va ser nomenada presidenta de la Fundació SGAE a mitjan maig de l’any 2017, i es va convertir en la primera dona que ha dirigit la institució en els 20 anys d’existència d’aquesta, fins que va dimitir del càrrec de presidenta el maig de 2018.
Cineasta molt compromesa amb les causes socials, és consellera de la Fundació Dones per Àfrica i ha fet diversos documentals sobre la integració de la població immigrant a l’arribada a Europa: ‘Ellas son? África’ (2010) o ‘Pollos, manzanas y quimeras’ (2013). Així mateix, ha publicat nombrosos articles i col·laboracions en llibres que recullen les seues reflexions i aportacions en el terreny de la igualtat de dones en la cultura i, concretament, en l’audiovisual.
La intervenció d’Inés París en l’IVAM s’emmarca dins del cicle de conferències de la Càtedra d’Estudis Artístics Segle XX/XXI, en què col·laboren la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València, la Universitat Miguel Hernández i l’IVAM.
La càtedra ha tingut la participació de convidats com Santiago Auserón, i té prevista l’assistència de Rachele Borghi, Servando Rocha, Laura Mulvey, Rosa Tamburrino, Teresa de Lauretis i Emanuele Vezzoli.
- Te recomendamos -