El ple de la Comissió de Protecció Civil de la Comunitat Valenciana ha homologat els Plans Municipals enfront d’emergències (PTM) dels municipis de Carlet, Elda, Catarroja, Aielo de Rugat, L’Alqueria de Comtessa, Barx, Benirredrà, Castellonet de la Conquesta, Caudete de las Fuentes, Cerdà, Fontanars dels Alforins, Llutxent, Navarrés, Pinet, Potries, Quatretonda, Quesa, Rugat, Simat de la Valldigna, Torrella i Xeresa. També s’ha homologat el Pla d’Actuació Municipal en Incendis Forestals de València.
Els plans territorials municipals enfront d’emergències són documents que estableixen quin ha de ser l’organització general de resposta a situacions de greu risc col·lectiu i indiquen els mecanismes per a la mobilització dels recursos humans i materials necessaris per a la protecció de les persones, els béns i el medi ambient, així com la forma en la qual aquests s’organitzen amb l’objectiu principal de minimitzar les conseqüències.
Dels vint-i-tres, dènou plans homologats han sigut elaborats pels tècnics de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, que ofereix els seus recursos als municipis de menys de 5.000 habitants que vulguen elaborar el seu pla.
Els altres quatre plans homologats, de municipis de més de 5.000 (Carlet, Catarroja, Elda i València), han sigut elaborats, sobre la base dels models vigents i amb l’assessorament de l’Agència, per part dels serveis competents en Protecció Civil del seu propi ajuntament.
Amb aquests vint-i-tres municipis, en 2018 s’han homologat fins a trenta plans de diferents municipis de la Comunitat Valenciana. Són ja 330 les poblacions valencianes que disposen de pla elaborat i homologat, d’un total de 542 municipis amb què compta la Comunitat Valenciana. La següent fase serà la implantació, que inclou la difusió del pla a tots els serveis i organismes involucrats en la seua operativitat, així com el desenvolupament de campanyes d’informació a la població.
En aquest sentit, el director de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel, ha explicat que una vegada homologats els plans “els ajuntaments han de comprovar la seua efectivitat a través de la seua implantació i és aconsellable que es difonga la documentació entre els intervinents, es duga a terme la formació sobre la intervenció, s’efectuen activitats pràctiques i es revise periòdicament perquè perdure la seua eficàcia”.
Plans front risc d’Incendis Forestals D’altra banda, el ple de la Comissió de Protecció Civil de la Comunitat Valenciana també ha homologat el Pla d’Actuació Municipal enfront del risc d’Incendis Forestals de la ciutat de València.
Ángel ha explicat que resulta necessari que ” els municipis elaboren el seu propi mapa de riscos i recopilen els recursos municipals necessaris en una situació d’emergència”.
Tant el pla territorial enfront d’emergències com els diferents plans d’actuació enfront de riscos com a inundacions, incendis o sísmic “són necessaris per a donar una resposta adequada i protegir a les persones, els béns i el medi ambient”.
- Te recomendamos -