La consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha visitat les instal·lacions del Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal (CIEF) en Quart de Poblet i ha reconegut el “gran treball aconseguit de conservació del patrimoni públic, en matèria agrària, iniciat en el Pla Valencià de la Diversitat Agrària”.
En la visita s’han presentat els avanços d’este projecte, que busca promoure la recuperació, la conservació, l’ús, la divulgació i la valoració de les varietats hortícoles valencianes, i en el qual participen a més tècnics i investigadors de l’estació Experimental de Carcaixent, l’IVIA i la UPV. A la cita han acudit també el secretari autonòmic de medi ambient, Fran Quesada, la directora general de Desenvolupament Rural i Política Agrària Comuna, María Teresa Cháfer, i el director General de Medi Natural i Avaluació Ambiental, Antoni Marzo.
Cebrián ha recalcat “el valor de les tasques de preservació que es fa en el centre, a través de llavors de les nostres varietats valencianes, així com la capacitat de producció de fruites i hortalisses autòctones”. Així mateix, la consellera ha recordat la importància d’estes actuacions, necessàries per a recuperar i conservar el patrimoni agrari, les produccions locals i molts sabors perduts en les últimes dècades, que formen part així mateix, del nostre patrimoni cultural i gastronòmic.
En concret, des de la presentació del projecte al juny de l’any passat, a més de la creació d’una col·lecció base en el CIEF de Quart de Poblet, s’han realitzat millores en les estacions experimentals agràries per a la seua posada en marxa i s’han creat col·leccions actives per a poder prestar llavors a agricultors en les estacions de Carcaixent, Elx i Vila-real. Els resultats de l’experimentació realitzada amb les varietats hortícoles tradicionals assajades, i seleccionades per la comissió de varietats creada per al projecte, formaran part del catàleg que presentarà la Conselleria en breu.
De la mateixa manera, també s’ha iniciat el servei de préstec de llavors, aprofitant l’inici de la campanya hortícola de 2018. Per a això, des dels centres s’ha prestat 160 lots de llavors de 22 varietat tradicionals a 32 agricultors. Així mateix, s’ha seleccionat a 12 agricultors ecològics professionals per a fer un seguiment de la seua valoració de les varietats prestades.
- Te recomendamos -