El patronat del Centre d’Estudis Mediambientals del Mediterrani (CEAM), presidit per la consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha aprovat el Pla Estratègic per al període 2018-2021, que pròximament apareixerà publicat en la web del centre. Amb aquest segon pla s’emmarquen els objectius del CEAM en tres grans eixos estratègics i s’encaixen les seues actuacions en el sistema valencià d’I+D+i.
En la reunió del patronat han participat, a més de Cebrián, la gerent del CEAM, Daura Cabrera, l’investigador Ramón Vallejo, el secretari autonòmic de Medi Ambient, Fran Quesada, i altres representants de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.
El CEAM és un centre d’investigació, desenvolupament i innovació tecnològica per a la millora del medi ambient en l’àmbit mediterrani. La seua activitat se centra en oferir propostes per a la gestió ambiental en l’àmbit de l’atmosfera, els ecosistemes, les activitats humanes i les seues interaccions.
L’encaix del centre en el sistema valencià d’I+D+i, en el context espanyol i europeu, se situa en una posició òptima d’investigació orientada a la millora mediambiental, que fa de pont entre la investigació científica avançada i les aplicacions en la societat. Per això, l’I+D+i desenvolupat pel CEAM ha d’emergir de les demandes socials concretes, especialment de la Comunitat Valenciana, i transferir-se als usuaris potencials.
En aquest sentit, l’activitat de la Fundació CEAM està alineada amb els objectius del Pla d’Acció per a la Transformació del Model Econòmic Valencià, entre els quals cal destacar el reforç de la lluita contra el canvi climàtic i la conservació de la diversitat biològica i millora de la sostenibilitat. Les actuacions del CEAM també s’emmarquen dins del Programa Operatiu *Plurirregional d’Espanya 2014-2020 i del Pla Estatal d’Investigació Científica i Tècnica i d’Innovació 2017-2020.
Elena Cebrián, ha apostat per que el CEAM siga una entitat de referència en I+D+i en la Comunitat Valenciana que lidere els coneixements de Medi Ambient en la conca Mediterrània en l’àmbit de l’atmosfera (meteorologia, contaminació i química atmosfèrica), el cicle del carboni, i la gestió i restauració forestal en un context de canvi climàtic, per a contribuir a la millora de la gestió ambiental i a posicionar a la Comunitat Valenciana en l’àmbit de l’I+D+i ambiental.
Tres grans línies Els objectius del centre s’emmarquen en tres grans línies d’actuació interrelacionades. D’una banda, una estratègia d’investigació que permeta establir actuacions prioritàries per a resoldre problemes ambientals identificats en la Comunitat Valenciana, a través de tres programes d’investigació: el d’Investigació Forestal, el d’Efectes dels Contaminants i Cicle del Carboni i el de Meteorologia i Contaminació Atmosfèrica.
Una segona línia d’actuació comprén l’estratègia de transferència dels resultats de la investigació. Per a atorgar-li valor a l’activitat que realitza el CEAM és necessària la seua transferència al mercat o a la societat. Per això és necessari un gran esforç per a transferir els resultats i coneixements resultants dels 25 anys d’activitat.
En tercer lloc, una estratègia operativa que millore l’organització i el manteniment/actualització d’equips. Aquesta estratègia transversal ha de dotar de les eines necessàries al CEAM per al bon govern de l’entitat.
Des de la Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient s’expressa la voluntat per reforçar la situació del CEAM en el sistema valencià, espanyol i europeu d’I+D+i. Per això durant aquesta legislatura s’ha revertit la situació que arrossegava de continuat descens de les transferències atorgades al CEAM. S’ha passat dels 875.000 euros concedits en 2015 als 1.394.800 euros de 2018, és a dir, han augmentat quasi un 60% en una senda ascendent. A més, el CEAM completa el seu pressupost mitjançant la seua participació competitiva en projectes d’àmbit autonòmic, estatal i europeu.
Es destaca tant la projecció del centre com la seua col·laboració amb la Conselleria en projectes rellevants sobre reducció de pesticides, prevenció i minimització del risc d’incendis o estratègies postincendi inclòs, per exemple, l’últim informe elaborat pel CEAM sobre l’impacte de l’incendi forestal de Llutxent.
- Te recomendamos -