La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha iniciat el procediment de declaració com a Monument Natural del jaciment Capa Negra d’Agost, testimoni del meteorit que va extingir els dinosaures.
L’orde d’inici, que es pot consultar en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana en el següent enllaç consultar ací, establix també que fins a l’entrada en vigor del decret del Consell de declaració de monument natural, regirà el règim de protecció preventiva establit en l’article 28 de la Llei 11/1994, de 27 de desembre, de la Generalitat Valenciana, d’espais naturals protegits de la Comunitat Valenciana.
L’àrea subjecta a protecció té una extensió inicial de 156,86 hectàrees, i es troba íntegrament al municipi d’Agost. Serà el primer monument natural protegit com a testimoni de la geodiversitat de la Comunitat Valenciana.
Així ho va anunciar el 16 d’abril d’enguany, la consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, en una visita a l’àrea del Límit K/7 Capa Negra d’Agost (Alacant), un aflorament estratigràfic de rellevància internacional consistent en una seqüència de margues i argiles dins les quals es troba registrat el trànsit entre els períodes cretaci i paleogen.
Este trànsit va vindre determinat pels efectes de l’impacte d’un gran meteorit al costat de la península del Yucatán (Mèxic) que donaria lloc a una de les extincions en massa més severes de la història de la Terra, fa 66 milions d’anys.
Este límit, oficialment límit K/T de l’alemany Kreide Tertiär/, cretaci terciari/) és més col·loquialment conegut com a “Capa Negra d’Agost”. Correspon a un nivell argilós fosc, d’uns 10 centímetres de grossor que inclou una làmina mil·limètrica molt característica, de tonalitat rogenca, amb una concentració anormalment elevada en iridi i altres elements químics de procedència extraterrestre, a més de la presència de microesferes de goethita (microtectites) originades per l’elevat calor i la pressió que s’associen als grans impactes meteoríticos.
L’origen d’estos components estaria en l’enorme núvol de pols produït per l’impacte i que acabaria estenent-se per tota la terra formant una capa que bloquejaria la penetració de la llum solar, dificultant aixina la fotosíntesi i causant d’esta manera una extinció massiva d’espècies, tant terrestres com marines, i entre estes els dinosaures.
Capa Negra d’Agost és un dels enclavaments del límit K/T més estudiats del món per l’exposició i accessibilitat que presenta, a més de la bona continuïtat lateral dels afloraments. Es tracta d’una de les tres seccions més destacades d’este episodi a Espanya; les altres dos es troben en Caravaca de la Cruz (Múrcia) i Zumaia (Guipúscoa).
El límit K/T d’Agost ha sigut catalogat com a lloc d’especial interés geològic (codi KT-03) dins del projecte Global Geosites de la Unió Internacional de les Ciències Geològiques, amb el patrocini de la Unesco (Geosite núm. 118 De).
- Te recomendamos -