“Hem volgut anar als pobles de comarca per a dialogar amb els tècnics, els responsables municipals i la societat civil per a donar a conéixer el document preliminar i fer participatiu del Pla de Desenvolupament Agrari (PDA) de L’Horta de València”, ha explicat la consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, amb motiu del primer acte del procés de participació social obert en col·laboració amb la Diputació de València.
Es tracta d’un procés que arranca de la Llei de L’Horta i que desembocarà en l’elaboració definitiva del PDA Agrari en un termini de nou mesos. Cebrián ha remarcat que per a l’elaboració del document final és necessària la col·laboració tant dels ajuntaments de la comarca, dels consells agraris locals i entitats relacionades amb l’entorn. Amb anterioritat, a finals del mes de març, va tindre lloc una cita de treball prèvia amb l’organitzacions agràries i cooperatives, en la que es va abordar el pla des d’un punt de vista tècnic.
Junt amb la vicepresidenta de la Diputació de València i el director general d’Agricultura, Roger Llanes, la consellera ha obert en l’Ajuntament de Meliana una sèrie de trobades que inclouen una primera reunió amb tècnics i responsables municipals, seguida d’una altra més àmplia amb entitats agràries i locals, oberta a la ciutadania, en la que Elena Cebrián ha posat en valor els mecanismes de participació perquè la llei tinga la transcendència que la Generalitat pretén. A esta seguirà una sèrie de reunions amb semblant format que se celebraran a Catarroja, Torrent, València i La Pobla de Farnals. A Meliana s’han convocat els ajuntaments De, Moncada, Rocafort, Godella, Vinalesa, Bonrepòs i Mirambell, Almàssera, Meliana, Alboraia i Tavernes Blanques.
“Tras molts anys de reivindicacions, esta ha de ser no sols una llei del Consell, sinó sobretot una Llei de la gent de L’Horta”, ha insistit la consellera. Les persones, llauradors i llauradores, que es dediquen a l’agricultura, són element central del sistema territorial i responsables la pervivència de L’Horta, ha afegit. En conseqüència, hi ha advocat per proporcionar unes condicions de vida dignes per als agricultors de la comarca que facen possible la viabilitat de l’espai que habiten i treballen.
“Es important explicar tot el procés, com es pot participar, ajudar-nos a prioritzar les actuacions i arreplegar noves propostes”, ha assenyalat la consellera. El PDA és l’instrument estratègic que té com a objectiu millorar la renda de les persones que viuen de l’agricultura i les empreses agràries que garantixen la supervivència de l’Horta. Els seus eixos se centren en impulsar la producció i la comercialització, la millora de les infraestructures agràries i el foment de la governança i la participació.
Com recorda l’exposició de motius de la llei, “l’Horta de València constituïx un dels paisatges agraris més rellevants i singulars del món mediterrani” i només queden cinc espais semblants a la Unió Europea.
- Te recomendamos -