La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport recupera amb l’exposició “Nits de tinta” la divulgació de l’art tradicional de pesca de la comarca de la Marina Alta anomenat ‘Les pesqueres’.
Aquesta tècnica de pesca es recopila en una exposició que ha organitzat Cultura i que comença exposant-se en la Fundació Cirne de Xàbia fins al 4 de gener, però que després itinerarà per altres ciutats per a mostrar aquest patrimoni cultural de la Comunitat Valenciana. En aquesta s’exposarà un art de pesca irrepetible de la nostra cultura i probablement únic en el món.
Les pesqueres són plataformes de canya que s’instal·laven en les parets dels penya-segats des d’on es pescava durant les nits d’hivern. L’accés a les pesqueres era intricat mitjançant cordes i escales rudimentàries. El reclam era l’encés d’una llum que atreia el calamar, la sépia i el peix de roca. Per això, aquesta pràctica també es coneix com a ‘encesa’.
Aquesta exposició és fruit del treball que han fet els fotògrafs Jake Abbott i Felipe Escolano, que fa anys que en recopilen la documentació. “Nits de tinta” forma part d’un ampli projecte que es compon de més de cent fotografies amb retrats de dones i homes pescadors, detalls de les pesqueres i panoràmiques del litoral on se situaven.
En aquest documental es mostren testimoniatges de pescadors, divulgació d’aquest sistema de pesca, imatges de les pesqueres, utilització actual i, fins i tot, receptes de cuina amb els productes del mar, que ha elaborat el xef Quique Dacosta. Finalment, “Nits de tinta” en pretén editar un llibre fotogràfic.
La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha indicat que “aquest projecte es troba en la línia d’actuació de la Generalitat de recuperar, amb la identificació i l’estudi de les pesqueres, un patrimoni que es manifesta també en la gent, el llenguatge, el paisatge, el territori, les eines i la vida quotidiana d’unes persones que necessitaven arriscar la seua vida per a traure avant les seues famílies”.
- Te recomendamos -