El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, acompanyat per la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, i del director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, ha presentat l’exposició “Art contemporani de la Generalitat Valenciana. Primers moments”.
La mostra, que es podrà visitar fins el 16 de setembre, està composta per les obres d’artistes valencians i valencianes adquirides per part de Cultura en 2017 i formen part del fons artístic de la Generalitat Valenciana. La mostra, que ocupa 1.000 metres quadrats del Centre del Carme de València, exhibeix 33 obres que dibuixen una visió general del nostre panorama artístic actual.
Segons Marzà, “l’any passat vam iniciar el Pla incentiu d’adquisició d’obres d’art de creadores i creadors valencians i aquesta exposició és la cristal·lització d’això, amb l’objectiu de donar a conéixer i posar en valor el seu treball en escultura, pintura, videoart, el mural, el vídeo, les instal·lacions i l’ús de tècniques mixtes”. “Les adquisicions i aquesta exposició implementen una mesura del Pla estratègic “Fes Cultura”, que busca territorialitzar l’oferta expositiva de les institucions museístiques”, ha declarat.
L’exposició mostra a més l’equilibri territorial de la col·lecció i també un equilibri de gènere dels creadors i creadores. D’aquesta manera, de les trenta-tres obres, díhuit corresponen a homes i dèsset a dones, incloses les obres realitzades en col·lectiu. Per comarques, nou artistes procedeixen de Castelló, onze són artistes de les comarques d’Alacant i tretze de les de València.
“Aquest primer moment del conjunt d’art contemporani de la Generalitat està conformat per 33 obres que es mostren en quatre sales del Centre del Carme de València: Refectori, Carlos Pérez i les sales 1 i 2, que sumen més de 1.000 metres quadrats d’exposició. Uns treballs artístics que funcionen de manera autònoma, però que alhora dialoguen entre si i proposen diferents línies temàtiques i d’investigació”, ha explicat el conseller de Cultura.
“Primers moments. Art contemporani de la Generalitat Valenciana” L’exposició està comissariada per Ricard Silvestre, membre de l’Institut de Creativitat i Innovacions Educatives de la Universitat de València, que ha comptat amb la col·laboració d’Aída Antonino, María Ramis i Juan Antonio Herrero, tres joves historiadors de l’art que han participat en la proposta com a projecte de professionalització en el camp del comissariat. Ells s’han encarregat de l’elaboració de la guia didàctica de l’exposició i ajustaran el format expositiu de la col·lecció a cada municipi que l’aculla.
Segons Jose Luis Pérez Pont, “al Centre del Carme es podrà visitar la mostra expositiva completa. Es tracta d’un primer apropament a una visió general del panorama artístic contemporani valencià i el fil conductor de les obres són els debats socials actuals reflectits en les diferents obres de la col·lecció”.
Algunes de les poblacions on ja s’ha confirmat que exposaran obres de la col·lecció són Sagunt i Potries, capitals culturals valencianes fins a abril de 2019. L’exposició també es podrà visitar a Castelló durant els pròxims mesos i a Las Cigarreras d’Alacant el mes de març.
Els tres blocs de l’itinerari de l’exposició al Centre del Carme A la sala Refectori es proposa una mirada al passat que recalca el doble vessant del pas del temps: aprehendre l’ocorregut i projectar-ho en el futur amb les obres de Joël Mestre, Anna Teresa Ortega, Sebastià Miralles, Bleda i Rosa, Mira Bernabeu, Anna Talens, Xavier Arenós, Teresa Lanceta, Maribel Doménech, Teresa Cebrián, Mery Sales, Paloma Navares i Amparo Tormo.
La sala Carlos Pérez se centra en la reflexió sobre el fet quotidià i la tecnologia amb les obres de Jorge Julve, Moisés Mañas, Xavier Monsalvatje, Rosana Antolí, Damià Jordà, Amparo Tormo, Olga Diego i Ernesto Casero.
Les sales 1 i 2 posen l’accent en obres que reflexionen entorn al binomi individu-societat de Tania Blanco, Agustín Serisuelo, Art al Quadrat, Mar Arza, Fermín Jiménez Landa, Pilar Beltran, Xisco Mensua, Aurelio Ayela, Hugo Martínez-Tormo, Jesús Rivera, Àngel Masip, Inma Femenía i Nelo Vinuesa.
Pla d’adquisició d’obres d’art 2018 Per la seua banda, la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha explicitat que enguany “continuem amb el Pla d’adquisicions d’obres d’art mitjançant una comissió de 15 experts per a la selecció d’obres d’artistes valencians que ja està conformada”.
Els integrants d’aquesta comissió d’experts són: Ester Alba, professora d’Història de l’Art de la Universitat de València; Manuel Borja-Villel, director del Museu Reina Sofia de Madrid; Román de la Calle, catedràtic d’Estètica i Teoria de l’Art de la Universitat de València; José Ignacio Casar, director del Museu de Belles Arts de València; Rosa M.ª Castells, conservadora i responsable de les col·leccions del Museu d’Art Contemporani d’Alacant; Nuria Enguita, directora de Bombas Gens Centre d’Art; José Miguel García Cortés, director de l’IVAM; Irene Gras, vicepresidenta de Castelló de l’Associació Valenciana de Critics d’Art; María Marco, professora d’Història de l’Art de la Universitat d’Alacant; Josep Montesinos, professor d’Història de l’Art i degà de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València; José Luis Pérez Pont, director gerent del Consorci de Museus; Ricard Silvestre, professor de Didàctica de l’Expressió Plàstica de la Universitat de València i coordinador del Centre de Documentació d’Art Valencià Contemporani; Pilar Tébar, presidenta de l’Associació Valenciana de Crítics d’Art; Rosalía Torrent, directora del Museu d’Art Contemporani Vicente Aguilera Cerni de Vilafamés i professora d’Estètica i Teoria de les Arts de la Universitat Jaume I de Castelló, i Vicent Todolí, director artístic de la Fundació Pirelli Hangar Bicocca de Milà, president de la Comissió Assessora d’Arts Plàstiques de la Fundació Botín i director de l’àrea d’Art de la Fundació Per Amor a l’Art.
Cal recordar que el Pla d’adquisicions d’obres d’art permet crear una demanda agregada al mercat de l’art valencià, a través de la compra pública, i potenciar l’adquisició de reconeguts i consagrats artistes valencians i apostar per la compra d’obres d’art de joves i incipients valors artístics del nostre territori per a, així, incrementar el patrimoni de la Generalitat.
- Te recomendamos -