Inicio Comunidad Valenciana Cultura participa en la trobada de ciutats amb patrimoni cultural immaterial

Cultura participa en la trobada de ciutats amb patrimoni cultural immaterial

0


La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha sigut l’encarregada d’inaugurar la VII Assemblea General de la Xarxa de Cooperació Interurbana per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial que se celebra a Algemesí.

Acompanyada de l’alcaldessa del municipi, Marta Trenzano, la directora general ha donat la benvinguda als 70 representants de 18 delegacions dels països que participen enguany en les sessions de treball de l’assemblea, que ha escollit Algemesí com a centre de reunió coincidint amb les Festes de la Mare de Déu de la Salut.

Carmen Amoraga ha destacat que la Comunitat Valenciana és pionera a Espanya quant a l’impuls de polítiques de salvaguarda del patrimoni cultural immaterial.

“A dia de hui, tenim 29 declaracions de béns del patrimoni immaterial valencià (BIC i BRL) i 8 en procés de tramitació; declaracions que, en realitat, representen centenars d’elements protegits, ja que algunes d’aquestes són genèriques, com les de les societats musicals valencianes, les festes de Moros i Cristians o la tècnica constructiva tradicional de la pedra seca”, ha explicat.

La responsable de Cultura i Patrimoni de la Generalitat hi ha afegit que “l’acció tutelar del patrimoni intangible a la Comunitat Valenciana ha estat directament inspirada i animada per les iniciatives de la UNESCO”.

La Comunitat Valenciana té cinc reconeixements UNESCO en matèria de patrimoni intangible: el Misteri o Festa d’Elx (2001), el Museu Escolar de Pusol (2009), el Tribunal de les Aigües de la Vega de València (2009), les Festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí (2011) i la festa de les Falles de València (2016).

En l’actualitat, la Comunitat Valenciana participa en altres dues candidatures a la llista representativa a l’espera del pronunciament del Comité Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial: la candidatura de les tamborades, rituals de toc de tambor, i la candidatura multinacional de l’art de la construcció en pedra seca, en la qual Espanya participa junt amb Croàcia, Xipre, França, Grècia, Itàlia, Eslovènia i Suïssa.

La directora general de Cultura i Patrimoni ha afirmat que “l’èxit de les candidatures UNESCO valencianes obeeixen l’esforç multisecular de les persones, els grups i les comunitats que són protagonistes del manteniment, la recreació i la transmissió del patrimoni cultural immaterial valencià; però també és cert que els nostres èxits s’han beneficiat, així mateix, de l’aprenentatge derivat de la nostra participació en fòrums internacionals del patrimoni intangible”.

Ha tancat el discurs recordant la poeta nord-americana Emily Dickinson, que deia que “el millor patrimoni eren els seus amics”. Carmen Amoraga ha puntualitzat que “l’amistat és l’afecte personal pur i desinteressat compartit amb una altra persona que s’enforteix amb el tracte. Això és el que tots sentim pel patrimoni: afecte personal pur i desinteressat per protegir allò que és de tots”.


- Te recomendamos -