Inicio Comunidad Valenciana Cultura incoa la declaració de BIC de la Reial Fàbrica de Pisa...

Cultura incoa la declaració de BIC de la Reial Fàbrica de Pisa i Porcellana del Comte d'Aranda de l'Alcora

0

La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha iniciat la tramitació de l’expedient per a la declaració de bé d’interés cultural, amb categoria de lloc històric, a favor de la Reial Fàbrica de Pisa i Porcellana del Comte d’Aranda de l’Alcora, a l’Alcora.

La fàbrica de pisa fina i superfina de l’Alcora subministrava productes ceràmics d’alta qualitat principalment per a consum nacional; no obstant això, va aconseguir gran projecció internacional i es va posar a l’altura de les ja existents a Europa, i va conservar peces que hui en dia estan en importants museus i col·leccions privades de tot el món.

El negoci es va alçar en 1727, propiciat per la política proteccionista implantada per Felip V i fundada per un poderós il·lustrat, Buenaventura Pedro d’Alcántara Abarca de Bolea i Ximénez de Urrea, IX comte d’Aranda.

L’èxit de l’empresa es va deure a l’estructura productiva; a la cerca de les millors matèries primeres (fins i tot a l’estranger); a la formació continuada dels operaris; a la contractació de tècnics destacats; al seu voluminós arxiu de dibuixos i gravats (font d’inspiració per als artistes), i a la distribució i comercialització de la pisa (venda en la mateixa fàbrica, venda ambulant a través d’arriers i instal·lació de factories o magatzems a les principals ciutats ).

El resultat va ser un producte de la màxima qualitat tant tècnica com artística, les obres mestres del qual estan considerades pels especialistes com la millor pisa europea del segle XVIII.

Constitueix un antecedent de l’actual sector del taulellet de la província de Castelló, a causa de la tradició que va ser transmesa per la mà d’obra altament qualificada procedent de la fàbrica.

La fàbrica ha passat per diferents etapes empresarials fins que va tancar definitivament en 1989. L’edifici ha patit deterioraments amb el pas del temps i actualment es conserva la nau amb una zona de dues plantes, on destaquen tres forns de tipus intermitent, amb tir vertical directe, que no tenen fumeral i que funcionaven segons els cicles de càrrega, cocció i descàrrega.

Amb la declaració de bé d’interés cultural, amb la categoria de lloc històric, es posarà en valor i coneixement un lloc destacat de la nostra història econòmica i es propiciarà la recuperació de la seua important arquitectura i instal·lacions.


- Te recomendamos -