Inicio Comunidad Valenciana Cinema Jove promou l'educació cinematogràfica a través de la Trobada Audiovisual de...

Cinema Jove promou l'educació cinematogràfica a través de la Trobada Audiovisual de Joves

0


La Trobada Audiovisual de Joves (TAJ) és la llavor del hui consolidat Cinema Jove, que va nàixer com una experiència pionera en educació cinematogràfica per a estudiants. A hores d’ara és una de les quatre seccions oficials del festival valencià, i representa “el nostre compromís amb la formació en el llenguatge audiovisual i també la nostra manera de reivindicar-la”, en paraules del director del festival que ha organitzat l’Institut Valencià de Cultura, Carlos Madrid.

Enguany s’han seleccionat 30 curtmetratges del centenar que han presentat centres educatius de tot Espanya. Els autors d’aquestos participen en la TAJ, entre el 27 i el 29 de juny al Col·legi Major Rector Peset, opten als diferents premis, tenen l’oportunitat de veure projectats els treballs que han fet en pantalla gran per primera vegada i reflexionen sobre ells i sobre la narració audiovisual en general guiats per professionals.

Això últim es concreta en les sessions de “mentorització”, en què els estudiants analitzen els curtmetratges que han fet des de diferents punts de vista de la mà de Gabi Ochoa, director, realitzador i dramaturg, i Emilio Martí, animador, artista i artterapeuta. Els dos experts formen els participants en aspectes pràctics com la revisió del guió, la preproducció, el guió il·lustrat, el pla de rodatge, l’economia de mitjans i la distribució.

La iniciativa, que va nàixer en l’edició anterior com a experiència pilot, es consolida així enguany i reforça la Trobada Audiovisual de Joves, secció fundacional de Cinema Jove, que segons l’opinió de Carlos Madrid és “una de les pedres angulars” del certamen.

Els seleccionats es distribueixen en tres categories: Infantil i Primària (fins a 12 anys), ESO i Batxillerat (de 13 a 20 anys) i estudiants de cicles formatius i universitaris (de 16 a 24 anys), tots aquestos amb produccions dutes a terme en el marc docent.

Els curtmetratges opten a sis premis principals, dos per categoria. També es concedeixen esments especials en reconeixement a la millor interpretació masculina i femenina, la millor fotografia, el millor guió i la pel·lícula més innovadora.

A més, la revista ‘Wolters Kluwer-Quaderns’ de pedagogia premia una edició més la millor labor docent en el terreny de l’audiovisual. Per part seua, el programa “L’aventura del saber”, de la 2 de TVE, atorga el premi al millor treball fet dins de l’àmbit educatiu.

“Actualment hi ha molts festivals dedicats a la projecció i la mostra de curtmetratges realitzats en centres escolars i universitaris a Espanya i a tot el món, però quan era el moment, Cinema Jove va ser pioner en tota la nostra geografia, i va seguir el pas de les primeres experiències que va dur a terme el Festival de Cinema de Gijón”, recorda Teresa Aguilar, que coordina la Trobada Audiovisual de Joves.

La secció es clausura el divendres 29 de juny amb la projecció, amb música en directe, d”El moderno Sherlock Holmes’, el clàssic de Buster Keaton.

‘La residència’, novetat El Festival Internacional de Cinema de València-Cinema Jove incorpora en la 33 edició una novetat que reforça el vincle esmentat amb l’educació cinematogràfica dels més joves.

Entre el 3 i el 7 de setembre, la mostra organitza ‘La residència d’estudiants’, en què s’ofereix formació específica i avançada als responsables dels cinc treballs més destacats de l’EAJ en la categoria C, que aglutina l’alumnat universitari i de centres formatius.

El director Carlos Madrid assenyala que “es tracta d’una iniciativa important perquè, a més d’aprofundir en el vessant formatiu de la trobada, permet a Cinema Jove tindre activitat tres mesos després de la celebració oficial i en prolonga, així, la presència al llarg de l’any”.

A diferència de la dinàmica que se segueix durant la TAJ, on es premien curts que han fet prèviament els estudiants, en ‘La residència’ se’ls guia professionalment per a crear un projecte audiovisual des de zero.

‘La residència d’estudiants’ té, igual que la TAJ, el suport de la Universitat de València, que cedeix, en els dos casos, el Col·legi Major Rector Peset perquè s’hi celebre.


- Te recomendamos -