La Casa de Cultura de Girona ha estat l’emplaçament escollit per acollir l’exposició que el mateix Pep Iglésias, en el moment de començar-la a organitzar, va decidir titular Anacronismes, 1978-2009. Amb aquesta mostra es pretén donar una imatge global, però alhora acurada, de la figura de Pep Iglésias, tant de la seva faceta com a fotoperiodista com la personal, la de ciutadà gironí fortament vinculat a la ciutat que el va veure néixer. Són un total de 124 fotografies de diferents formats, en blanc i negre i en color, que fan un repàs al conjunt del fons de Pep Iglésias. Les seves imatges són el testimoni gràfic de l’evolució més important en el món de la fotografia dels darrers setanta anys, aproximadament, i el seu llegat és un referent imprescindible per al fotoperiodisme de premsa local i de la fotografia freelance.
Paral·lelament a aquesta exposició i amb el mateix nom, Anacronismes, 1978-2009, també es presenta el nou volum de la col·lecció Quaderns de Fotografia, que edita INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona amb l’objectiu de donar a conèixer l’obra dels fotògrafs que han fet donació dels seus fons fotogràfics a la Diputació de Girona. Així doncs, aquest nou volum, el novè de la col·lecció, està dedicat a Pep Iglésias. El llibre consta d’una primera part formada per textos institucionals i personals que defineixen la figura de Pep Iglésias, entre els quals, d’Eudald Camps, Imma Merino o Eva Vàzquez, que ens acosten a la vida i a la professió d’aquest fotògraf i fotoperiodista gironí; i d’una segona part que conté unes quatre-centes imatges del seu fons fotogràfic.
La presentació. Tant l’exposició com el llibre es van presentar ahir al vespre, a la sala d’exposicions de la Casa de Cultura, en un acte públic que va estar encapçalat per Albert Piñeira, vicepresident de la Diputació de Girona, i que va comptar també amb Lluís Freixas, director en funcions de la Casa de Cultura; Natàlia Navarro, cap d’INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona; Eva Vàzquez, periodista, i Daniel Gluckmann, fotògraf i director a Espanya i Portugal de Getty Images. Després de la presentació, hi va haver una visita guiada a l’exposició a càrrec de Toni Iglésias, publicista i creatiu, i Daniel Gluckmann.
L’exposició es podrà visitar del 17 d’octubre al 17 de novembre de 2018 a la Casa de Cultura. I el servei educatiu de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona ha preparat dues activitats paral·leles, que tenen la finalitat d’acostar la figura del fotoperiodista a nens i joves.
Durant l’horari d’obertura de la sala es podrà participar de manera lliure a l’activitat “Emociona’t amb Pep Iglésias”: a través d’uns autoretrats d’Iglésias s’hauran de representar les emocions que transmeten les fotografies a qui les mira. A banda d’aquesta activitat, del 17 d’octubre al 17 de novembre, a l’espai lúdic situat a la planta baixa de la Casa de Cultura es proposa crear una història a partir de les fotografies de l’exposició i compartir-la a les xarxes socials amb l’etiqueta #pepiglésiasccg. L’activitat està pensada per fer-la en família, en grups d’amics, sols o amb la col·laboració d’altres visitants.
Després de fer aquesta primera parada a la Casa de Cultura de Girona, l’exposició viatjarà arreu de les comarques gironines i a altres comarques catalanes, en el marc del programa d’Exposicions Itinerants de la Diputació (Oficina de Difusió) i participarà en diversos festivals i esdeveniments relacionats amb el món de la fotografia en què INSPAI intervé, com són el Festival Off de Perpinyà, on se celebra el Festival Internacional de Fotoperiodisme; el Festival Imaginària, a Castelló de la Plana, i el Festival Mirades, de Torroella de Montgrí, entre d’altres.
Pep Iglésias i Trias (Girona, 1958-2018) es va iniciar en el món de la fotografia professional a final dels anys setanta en diversos mitjans de comunicació de Madrid, com ara Dinero, algunes publicacions del Grupo Z i Estructura Económica.
Després de compaginar els treballs fotogràfics amb altres feines relacionades amb el camp de la premsa i l’edició, en la dècada dels noranta la seva activitat professional es va centrar en el fotoperiodisme, tasca que va desenvolupar com a responsable de fotografia al Diari de Girona (1991-1995) i, posteriorment, al Diari d’Andorra (1995-2001).
L’any 2001, novament a Girona, va treballar com a fotògraf freelance i com acol·laborador en empreses privades de publicitat i comunicació, i va prendre part en tallers amb artistes com Quico Estivill, Pep Admetlla, Jordi Gispert o Ralph Bernabei (revista Outer Horizons).
Va combinar aquests projectes amb la feina de fotògraf oficial de diverses institucions, i va continuar publicant en mitjans com ara la Revista de Girona, El Punt Avui, El País, la revista Contagi, La Vanguardia, el diari Marca, l’Sport o el Sunday Times. També va fer de corresponsal de l’agència Cover fins que la va adquirir la multinacional Júpiter (que posteriorment es va dir Getty Images).
El fons fotogràfic de Pep Iglésias. L’any 2017 Pep Iglésias va donar més de cent quaranta mil fotografies a INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, que es van sumar als fons i col·leccions que custodia i preserva aquesta institució. El fons Pep Iglésias comprèn un conjunt d’imatges fruit del seu treball en rotatius del territori espanyol, gironí, català i andorrà. A banda d’aquest conjunt, el fons també es compon d’imatges d’àmbit internacional i de fotografies de vessant més artística, així com d’altres de més reivindicatives que formen part de la seva obra més recent.
INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, és un servei públic especialitzat i un equipament específic dedicat íntegrament a la imatge fixa i en moviment (fotografia i audiovisuals).
Un dels objectius del Centre és estimular, i influenciar en les polítiques públiques, el tractament, l’ingrés, la conservació i la difusió del patrimoni fotogràfic i de la fotografia com a elements que contenen el valor artístic, històric, testimonial, documental, informatiu, pedagògic i social que ofereix la imatge.
El Centre disposa de més de trenta fons i col·leccions fotogràfics fruit de les cessions i donacions de particulars, empreses, institucions, etc. Un dels darrers fons ingressats és precisament el del fotògraf i periodista gràfic Pep Iglésias, juntament amb el fons Banús-March i el fons Marçal Molas.
Dins el marc de les activitats de difusió i promoció amb què treballa INSPAI, és important destacar l’edició de la sèrie de deu punts de llibre que van aparèixer el passat Sant Jordi, amb imatges de l’obra de Pep Iglésias.
- Te recomendamos -