Inicio Catalunya / Cataluña Girona / Gerona Premiat el projecte d'adaptació al canvi climàtic de la finca Muntanya de...

Premiat el projecte d'adaptació al canvi climàtic de la finca Muntanya de Matagalls, de la Diputació

0


L’organització estatal d’institucions implicades en la planificació i gestió d’espais protegits EUROPARC-Espanya ha atorgat a la Diputació de Girona el premi Experiències Inspiradores pel projecte d’ordenació forestal per a l’adaptació al canvi climàtic de la finca Muntanya de Matagalls. La finca, ubicada dins el Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, té una extensió de 361 hectàrees, de les quals 185 són de superfície forestal arbrada (principalment faigs, alzines i roures). Segons ha assenyalat el diputat de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Lluís Costabella, «els boscos de Matagalls ja estan patint els efectes del canvi climàtic, com ara sequera, gelades tardanes i canvis en la distribució d’espècies. Per això, a la Diputació, hem elaborat aquest projecte, que vol disminuir aquests efectes i, alhora, fer els boscos més resistents. El projecte proposa executar una gestió forestal que potenciï els boscos mixtos, redueixi la competència entre els arbres perquè puguin créixer millor i  lluitar contra espècies invasores». Lluís Costabella ha recollit avui el premi en un acte que ha tingut lloc durant el XX Congrés EUROPARC, que s’està duent a terme aquests dies a Covadonga (Astúries). El projecte de la Diputació ha estat escollit entre cinquanta-una candidatures. Podien presentar-s’hi els projectes o actuacions realitzats a àrees protegides d’arreu de l’Estat espanyol, amb l’objectiu explícit de millorar la capacitat d’adaptació al canvi climàtic d’espècies, hàbitats o ecosistemes.

Accions d’adaptació al canvi climàticAlgunes de les accions més destacades del projecte són:- Recuperació de pastures mitjançant desbrossament i cremes controlades prescrites.- Conservació de boscos vells.- Potenciació de masses mixtes mitjançant silvicultura de l’arbre individual i selecció de peus de futur de diferents espècies.- Establiment de models de gestió forestal adaptativa en el faig; reducció de la competència i silvicultura de l’arbre individual.- Avaluació de la viabilitat de la reintroducció del tritó del Montseny. – No gestió de diferents rodals madurs o premadurs per a la seva evolució lliure.- Diversificació d’estructures forestals i generació de fusta morta.


- Te recomendamos -