Divendres passat, el vicepresident segon de la Diputació de Girona, Fermí Santamaria, va assistir a l’acte commemoratiu del 30è aniversari de la Fundació del Banc dels Aliments de les Comarques Gironines. L’esdeveniment també va comptar amb la presència de Federic Gómez, president de la Fundació; Gemma Ros, de Peixos Ros de Blanes, i Dolors Puigdevall, directora de Càritas Diocesana. Fermí Santamaria i Marta Madrenas, alcaldessa de Girona, van lliurar els diplomes de reconeixement a voluntaris i empreses per la seva col·laboració amb el Banc d’Aliments. L’acte va estar conduit per Aida Fuentes. A l’acte, que va incloure la projecció d’un vídeo commemoratiu, Fermí Santamaria va manifestar que «a la Diputació col·laborem amb la Fundació des de fa anys, i hem intentat donar-hi el màxim suport i estar a l’altura d’un projecte tan solidari com és el Banc dels Aliments». Santamaria també va voler fer menció de l’equip de voluntaris, a qui va agrair de tot cor l’admirable tasca que realitzen al Banc. «Els voluntaris són el fonament de la lluita contra la fam, i fan la seva tasca desinteressadament, fet que realça la seva bona voluntat i el seu altruisme. Gràcies, perquè, sense exagerar, puc dir que feu de les comarques gironines un lloc millor», va concloure el vicepresident.
Dipsalut, l’Organisme de Salut Pública de la Diputació, també col·labora amb el Banc d’Aliments, principalment mitjançant el programa «Benestar i Comunitat», que fins fa poc s’anomenava «Salut i Crisi». Aquest organisme assumeix a l’entorn d’un 17 % del finançament dels centres de distribució d’aliments (CDA). El CDA és un projecte de Càritas Diocesana de Girona, fruit d’un conveni amb la Fundació Banc dels Aliments de les comarques de Girona, l’Obra Social “la Caixa, el departament de Treball de la Generalitat de Catalunya i Dipsalut. A més, Dipsalut fa aportacions en espècie d’aliments necessaris que no acostumen a arribar en quantitat suficient als centres de distribució, per garantir una alimentació equilibrada. També ha fet aportacions per a productes d’higiene personal i de neteja de la llar.30 anys de lluita contra la fam a les comarques de GironaEl Banc dels Aliments de les Comarques de Girona és una fundació privada constituïda el 16 de desembre de 1988; és el segon banc creat a Espanya, després del de Barcelona. La Fundació, que s’ha marcat com a objectius principals lluitar contra la fam i evitar el malbaratament alimentari, està integrada a la Federació Catalana de Bancs dels Aliments (FECATBAL) i a la Federación Española de Bancos de Alimentos (FESBAL), amb els 56 bancs d’aliments existents a l’Estat espanyol; a la Federación Europea de Bancos de Alimentos (FEBA), que agrupa els 271 bancs dels aliments de 23 països europeus, i al Global Food Banking Network, que inclou 792 bancs de 32 països.
Els bancs d’aliments no reparteixen mai els aliments directament a les famílies, sinó que ho fan a les entitats benèfiques degudament registrades en el Departament de Benestar Social de la Generalitat, les quals els fan arribar a les famílies necessitades que han estat prèviament derivades pels diferents serveis socials. Algunes d’aquestes entitats benèfiques són els centres de distribució d’aliments de Girona, Salt, Figueres, Olot, Lloret, Palafrugell, Baix Ter, Banyoles, Roses i Santa Coloma, a més de Càrites parroquials de diferents poblacions i altres entitats religioses (catòliques, evangèliques, musulmanes, etc.) i socials, així com alguns ajuntaments. Durant el 2017 es van distribuir 2.726 tones d’aliments, amb el qual es va contribuir a l’alimentació d’unes 36.000 persones necessitades (la xifra ha anat variant al llarg de l’any) de la província de Girona. La distribució dels aliments es fa gratuïtament, mitjançant el treball desinteressat d’uns 47 voluntaris permanents.
Per a més informació sobre la Fundació i les seves funcions es pot consultar el seu web:http://www.bancdelsalimentsgirona.org/
- Te recomendamos -