Inicio Catalunya / Cataluña Girona / Gerona Aprovació del Codi de conducta dels alts càrrecs de la Diputació de...

Aprovació del Codi de conducta dels alts càrrecs de la Diputació de Girona i els seus organismes autònoms

0


El Ple d’avui ha aprovat per unanimitat el «Codi de conducta dels alts càrrecs de la Diputació de Girona i els seus organismes autònoms». La Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern estableix que els ens locals han d’elaborar un codi de conducta dels alts càrrecs que concreti i desenvolupi els principis d’actuació establerts en aquesta llei, n’estableixi altres d’addicionals i determini les conseqüències d’incomplir-los. Mitjançant aquest codi, la Diputació de Girona dona compliment al mandat previst en l’article 55.3 de la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern.

Aquest codi té dos objectius fonamentals:-Establir els principis ètics que han de guiar l’actuació dels alts càrrecs dels ens locals i les normes de conducta que se’n deriven.-Determinar els principis de bon govern que han de servir per fomentar una milloractuació dels ens locals.

El present codi és d’aplicació directa als alts càrrecs de l’àmbit de la Diputació deGirona i als dels seus organismes autònoms. I assenyala que les persones subjectes a l’àmbit d’aplicació d’aquest codi han d’actuar, en l’exercici de les seves funcions, d’acord amb els principis ètics i als principis de bon govern.

També els alts càrrecs han de seguir unes normes de conducta en l’exercir les funcions encomanades amb objectivitat i veracitat. Aquesta declaració s’ha d’actualitzar en qualsevol moment del mandat sempre que variïn les circumstàncies o els fets, així com a la finalització o cessament del mandat. Finalment es crea una Comissió de seguiment del Codi de conducta dels alts càrrecs; i un règim sancionador aplicable als alts càrrecs, en cas d’incompliment.

Declaració de condemna la violència masclistaD’altra banda en aquest ple s’ha fet pública la declaració institucional de rebuig contundent a la sentència del cas de «la Manada», i de defensa dels drets de les dones víctimes d’agressions sexuals.

En la declaració s’insta a impulsar protocols d’actuació municipal davant l’assetjament sexual a festes majors i altres espais públics d’oci. Aprovació de la desafectació i cessió d’ús de l’edifici del c. Sant Josep, 14, antiga seu de la UNED, a favor de l’Ajuntament de Girona.

Leer más:  El X Coloquio Internacional Walter Benjamin examina el impacto digital en la memoria histórica

El Ple ha aprovat, per unanimitat, la desafecció i cessió d’ús de l’edifici de l’antiga seu de la UNED a favor de l’Ajuntament de Girona. És un immoble de principis del segle XX situat al carrer de Sant Josep, 14. Aquest espai es destinarà a satisfer les demandes de locals socials per part d’entitats ciutadanes de Girona, amb una durada de la cessió de 25 anys.

Aprovació de la modificació del Pla de serveis de la Diputació de Girona d’assistència en l’exercici del control intern a les entitats localsEl Ple de la Diputació de Girona ha donat llum verda a l’aprovació de la modificació del Pla de serveis de la Diputació de Girona d’assistència en l’exercici del control intern a les entitats locals. Pla aprovat en sessió de data 21 de novembre de 2017. Aquest punt ha estat aprovat per unanimitat.

En el Pla de serveis aprovat inicialment, l’eina de gestió electrònica preveia, únicament, l’exercici de la fiscalització i intervenció prèvia en règim de requisits bàsics per aquelles entitats locals adherides al Pla de suport a l’Administració electrònica amb el Gestor d’administració electrònica subministrat per l’oficina de suport a l’Administració electrònica de la Diputació de Girona implantat. Ara, com a conseqüència d’aquest desenvolupament en l’eina de gestió, el Pla de serveis preveu l’exercici del control intern (tan pel que fa la funció interventora com el controlfinancer), i a més, no només són beneficiàries del servei les entitats locals adheridesal Pla de suport a l’Administració electrònica que hagin implantat el Gestor d’administració electrònica subministrat per l’oficina de suport a l’Administració electrònica de la Diputació de Girona, sinó que passen a ser beneficiàries d’aquest servei totes les entitats locals de la demarcació de Girona.

Leer más:  Sàmper se reúne con el alcalde y empresarios de Figueres, en Girona

També s’ha modificat el contingut i l’abast d’aquest servei. Totes les entitats locals de la demarcació de Girona seran beneficiàries del servei, i el cost que derivi de la contractació d’aquestes empreses d’auditoria per a la supervisió dels treballs d’auditoria pública anirà a càrrec de l’entitat local, no suposant un cost per a la Diputació de Girona.

Mesures contra la morositat en les operacions comercialsEn el ple d’avui dimarts també s’ha donat compte de l’informe trimestral sobre el compliment de la Llei 15/2010, de 5 de juliol, per la qual s’estableixen mesures de lluita contra la morositat en les operacions comercials. Aquest llei estableix com a mecanisme de transparència en el compliment dels terminis de pagament, l’obligació d’emissió d’informes periòdics. L’article quart d’aquesta llei, apartats 3 i 4, estableix que: «Els Tresorers o, en el seu defecte, Interventors de les Corporacions locals elaboraran trimestralment un informe sobre el compliment dels terminis previstos enaquesta Llei pel pagament de les obligacions de cada Entitat local, que inclourànecessàriament el número i quantia global de les obligacions pendents en les ques’estigui incomplint el termini» i «Sense perjudici de la possible presentació i debat en el Ple de la Corporació local,aquest informe s’haurà de remetre, en tot cas, als òrgans competents del Ministeri d’Economia i Hisenda i, en el seu respectiu àmbit territorial, als de les comunitats Autònomes»..

Moció de suport en contra la vespa asiàticaEls grups polítics presents a la Diputació de Girona, IdS, PDeCAT, ERC, PSC i CUP,conjuntament amb el Servei de Medi Ambient de la Diputació, proposen al Ple una sèrie de mesures d’urgència per lluitar contra una espècie invasora molt perjudicial pel nostre medi, la vespa asiàtica (Vespa velutina nigrithorax). La moció ha estat aprovada per unanimitat.

Aquesta espècie exòtica invasora constitueix un depredador que, entre d’altres impactes, ataca les abelles de la mel i produeix danys a les arnes i l’apicultura, i es troba en plena expansió a les nostres comarques. És especialment problemàtica la seva depredació sobre les abelles de la mel i la repercussió sobre els abellars i l’apicultura com també l’alarma generada i el risc d’exposició a picades quan els vespers d’aquesta espècie es formen molt a prop de zones habitades o activitats humanes. Al setembre – octubre aquests nius són molt grans i poden produir unes 200 reines de mitjana, de les quals una petita proporció sobreviuen a la hivernació per tornar a començar el cicle a la primavera.

Leer más:  CaixaBank incorpora localidades de Girona a su red de oficinas móviles y supera las 900 en España

El Ple ha acordat impulsar: –    Ajuts en formació, assessorament i recursos materials-    Una xarxa de recollida de dades i de coordinació amb altres administracions-    Equips per destruir nius grans a la tardor-    Actuacions més àmplies i efectivesMoció conjunta protecció del corall vermell al litoral catalàLa moció conjunta dels grups ERC, PDeCAT, PSC, IdS i CUP per a la protecció del corall vermell al litoral català, insta a les diferents institucions a revocar l’adjudicació de les llicències d’autoritzacions d’extracció i venda de corall vermell en aigües exteriors al litoral català i a revocar la moratòria decretada per la Generalitat a les aigües interiors i fer-la extensiva a les totes les aigües exteriors de Catalunya. En el Ple també s’ha demanat de reforçar el control de la pesca furtiva amb l’objectiu d’eliminar les conseqüències ambientals negatives d’aquesta pràctica i a eradicar la sensació d’invulnerabilitat dels furtius; i a utilitzar aquesta parada biològica del corall per potenciar les campanyes de sensibilització que es duen a terme sobre l’elevat valor ambiental del corall i el risc de la seva explotació extractiva i l’alternativa d’explotar turísticament la presència de corall al fons marí de la zona en concret. Alhora que es demana col·laborar amb les escoles i els centres educatius del municipi per a la sensibilització i la conscienciació del valor ecològic del medi subaquàtic com a patrimoni natural que cal preservar.


- Te recomendamos -