Els arqueòlegs Jordi Merino i Anna Vargas i el terrissaire Josep Matés guanyen els Premis Les Gavarres 2018L’acte de lliurament dels Premis Les Gavarres 2018 ha tingut lloc aquest dissabte 24 de novembre al migdia, a l’església vella de Sant Mateu de Vall-llobrega, on han participat el president del Consorci de les Gavarres i vicepresident de la Diputació de Girona, Fermí Santamaria; la secretària general del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Marta Subirà; l’alcalde de Vall-llobrega, Rufino Guirado, i el conseller del Consell Comarcal del Gironès, Lluís Rimbau. La proposta de recerca presentada pels arqueòlegs Jordi Merino i Anna Vargas, amb el títol «Les Gavarres a l’antiguitat: el poblament en el massís i el seu entorn immediat a l’època ibèrica i romana», ha guanyat la vint-i-vuitena edició del Premi Joan Xirgo, emmarcat dins dels Premis Les Gavarres, que anualment convoca el Consorci de les Gavarres.
El premi, dotat amb 5.000 euros, pretén recompensar projectes inèdits sobre qualsevol temàtica que contribueixin al coneixement i a l’estudi dels valors del massís de les Gavarres.
La proposta guanyadora pretén completar la història de les Gavarres entre el segle V aC i el segle V dC, corresponents als períodes ibèric i romà, donant una nova visió de l’ocupació d’aquest territori, que es remunta a 100.000 anys enrere, en el paleolític inferior. Enguany s’han presentat set projectes de recerca d’àmbits i disciplines ben diverses a l’entorn del desenvolupament del turisme, la pela del suro, la pedra seca, l’evolució del poblament a la zona de Romanyà, l’anàlisi agrícola en el context del canvi climàtic i els valors tangibles i intangibles del massís de les Gavarres. XXII Premi Cirera d’ArboçDurant l’acte s’ha lliurat també el XXII Premi Cirera d’Arboç, que enguany ha estat per a Josep Matés Porcel, en reconeixement de la seva tasca de divulgació, la valoració de l’ofici de terrissaire i la recuperació de la cuita a diversos forns de les Gavarres.
La finalitat del Premi Cirera d’Arboç és valorar les accions directes i palpables, dutes a terme en l’àmbit de les Gavarres, i recompensar les persones físiques o jurídiques o bé els col·lectius que han contribuït amb la seva activitat a la conservació, la millora o la descoberta dels valors del massís. El president del Consorci de les Gavarres, Fermí Santamaria, ha agraït l’acollida per part de l’Ajuntament de Vall-llobrega a l’església vella, després de vuit anys de treballs de rehabilitació. Durant l’acte s’han presentat els resultats del treball de recerca, guardonat fa dos anys amb el XXV Premi Joan Xirgo, dedicat als inicis de la ramaderia comercial al massís de les Gavarres (s. XIV), a càrrec de l’autor, Lluís Sales. Vint anys del Consorci de les GavarresAmb el lliurament dels Premis Les Gavarres, s’ha donat el tret de sortida als actes commemoratius del vintè aniversari de la creació del Consorci de les Gavarres, fundat l’any 1998 amb l’objectiu de protegir i gestionar aquest espai d’interès natural. Des de l’agost del 2017, la Diputació de Girona ha assumit la gestió del Consorci de les Gavarres, en compliment del nou marc legal introduït per la Llei de racionalització i sostenibilitat de l’Administració local (LRSAL). Actualment el Consorci està constituït pels ajuntaments de Calonge, Cassà de la Selva, Castell-Platja d’Aro, Cruïlles – Monells – Sant Sadurní de l’Heura, Celrà, Forallac, Girona, Juià, la Bisbal d’Empordà, Llagostera, Llambilles, Madremanya, Mont-ras, Palafrugell, Palamós, Quart, Sant Martí Vell, Santa Cristina d’Aro, Torrent i Vall-llobrega, els consells comarcals del Baix Empordà i del Gironès, la Diputació de Girona, l’Administració de la Generalitat de Catalunya, l’Associació de Gestors Forestals de les Gavarres i el Consorci Forestal de Catalunya. L’objectiu principal del Consorci és la preservació i la revaloració del patrimoni del massís, així com la promoció del desenvolupament de les activitats econòmiques que siguin compatibles amb les funcions que compleix el massís. En aquest sentit, Joan Cals, catedràtic d’economia aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona i un dels primers promotors de la protecció de les Gavarres, i Marta Subirà, secretària general del Departament de Territori i Sostenibilitat, han destacat la importància i necessitat de l’existència del Consorci.
- Te recomendamos -