La Generalitat Valenciana escometrà tres línies d’acció immediates per ajudar als ajuntaments de la província de Castellón afectats per la proliferació del mosquit de marjal i que ha estat especialment virulenta en les últimes setmanes a la comarca de la Plana Baixa.
En primer lloc es procedirà al monitoratge de les larves mitjançant els recursos que actualment es destinen per al seguiment del mosquit tigre, i que ja efectua la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública a través del laboratori d’Entomologia de la Universitat de València.
Es pretén així determinar amb precisió l’estat de les mateixes per actuar sobre elles en cas que fos necessari davant nous episodis de pluges perllongades i altes temperatures. Per això, es crearà conjuntament amb els ajuntaments un sistema d’alertes eficaç que possibilite aquesta ràpida actuació.
D’altra banda, la Generalitat donarà cobertura als ajuntaments per coordinar i millorar el treball de les empreses contractades per a la lluita contra els mosquits. En aquest sentit s’ha posat de manifest la necessitat que els ajuntaments exigeixin major eficàcia a aquestes empreses, així com l’actualització de les ordenances municipals que contemplen l’actuació en finques privades.
Finalment, a partir del proper 1 de desembre, i en cas que es repetisquen les condicions que propicien episodis d’alarma social com el de les últimes setmanes, es posarà a la disposició dels ajuntaments l’actuació de les brigades de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències per reforçar els dispositius de lluita contra els mosquits que els ajuntaments ja tenen en marxa.
Aquestes actuacions han estat presentades hui als alcaldes dels deu municipis convocats per Presidència de la Generalitat a una reunió a la Casa dels Caragols de Castelló. A la mateixa han assistit representants d’Almenara, La Llosa, Xilxes, Moncofa, Nules, La Vall d’Uixó, Borriana, Nules, la Vilavella i Vila-real. També ha estat convidada la Diputación Provincial de Castellón amb assistència del diputat de sostenibilitat, Mario García.
Per part de la Generalitat, han estat presents la directora general de Salut Pública, Ana María García, i els directors generals d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Roger Llanes, i de Medi Natural i Avaluació Ambiental, Antoni Marzo, a més del director territorial de Justícia, Roberto Álvaro, i personal tècnic de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències.
Roberto Álvaro ha posat de manifest la voluntat del Consell de col·laborar amb els ajuntaments en una problemàtica que escapa a les seves competències “però a la qual no podíem donar l’esquena, davant la justificada petició dels alcaldes”.
Així mateix, ha assenyalat finalment que qualsevol municipi de la província que justifiqui estar afectat per aquesta problemàtica, independentment que hagi participat o no en aquesta primera presa de contacte, podrà acollir-se a les actuacions i mesures que es vagin a adoptar.
- Te recomendamos -