Inicio Comunidad Valenciana La UE reconeix el programa de contractació de forestals del Servef com...

La UE reconeix el programa de contractació de forestals del Servef com a exemple de bones pràctiques en matèria de desenvolupament regional i urbà

0


La Unió Europea ha reconegut el programa de contractació de forestals del Servei Valencià d’Ocupació i Formació i de l’Agència Valenciana d’Emergències com a exemple de bones pràctiques en matèria de desenvolupament regional i urbà. 

El secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu, ha destacat aquest fet després de presentar a Brussel·les davant el Comitè Europeu de les Regions (CDR) i la Direcció general de Política Regional i Urbana de la Comissió Europea (DG REGI) el programa Emerge, l’estratègia que ha engegat el Servei Valencià d’Ocupació i Formació (Servef) juntament amb l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, per a generar treball a través del manteniment i conservació del patrimoni natural i dels recursos forestals de la Comunitat Valenciana.

La delegació del Servei Valencià d’Ocupació s’ha desplaçat fins a Brussel·les per participar en un fòrum de la Setmana Europea de les Regions i Ciutats, un esdeveniment anual en el qual la Unió Europea (UE) reconeix les bones pràctiques i els coneixements especialitzats en matèria de desenvolupament regional i urbà.

Al fòrum “Delivering Sustainable Development Goals at Regional and Local Level” el secretari autonòmic d’Ocupació de la Comunitat Valenciana ha explicat com ha sigut la posada en marxa i el desenvolupament de les ajudes Emerge destinades a la contractació de persones desocupades per corporacions locals de la Comunitat Valenciana, per a la realització d’accions previstes en plans o procediments d’emergències en l’àmbit forestal.

Enric Nomdedéu ha destacat que l’interès del Comitè Europeu de les Regions per aquesta iniciativa representa un “reconeixement” a les bones pràctiques del Servef en matèria d’ocupació i inserció. Aquest reconeixement es deu al fet que el projecte del Servef aplica els Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030 de l’ONU, en contemplar la dimensió d’inclusió socioeconòmica i la dimensió mediambiental.

Per al sectari autonòmic d’Ocupació, la participació de la Comunitat Valenciana en aquest esdeveniment constata “els efectes del canvi de rumb que han experimentat les polítiques d’ocupació del Servef”. En aquest sentit ha declarat que “el Servei Valencià d’Ocupació ha passat de ser fiscalitzat a causa del mal ús de Fons Europeus en polítiques actives d’ocupació, a ser posat com a exemple per a altres regions de la Unió Europea”.

Cal recordar que l’any passat el Servef va presentar davant membres de l’OCDE el projecte Avalem Territori, l’estratègia que ha engegat el Servei Valencià d’Ocupació per adaptar les polítiques d’ocupació del Consell a la realitat i les necessitats del territori a partir d’un diagnòstic en el qual participen l’administració, els agents socials i les universitats.

El programa Emerge El projecte Emerge del Servef ha sigut elaborat conjuntament per la Conselleria d’Economia i el l´Agència Valenciana d’Emergències. “Amb aquest projecte estem posant el focus en tres de les prioritats de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball: la sostenibilitat ecològica, el suport a la inclusió social i la lluita contra la pobresa i el despoblament”, ha explicat Nomdedéu.

L’estratègia d’Emerge respon a tres dels grans reptes que enfronta actualment la Comunitat Valenciana: la necessitat de mantindre adequadament el patrimoni natural per evitar els incendis forestals; el risc creixent de despoblament; i la necessitat de generar llocs de treball per garantir la inclusió social, especialment a l’interior.

Per a això, durant 2017 i 2018 el Servef ha posat a disposició dels municipis subvencions per valor de 23.978.021 euros perquè els Ajuntaments contracten persones desocupades per a tasques de manteniment dels recursos forestals.

Les condicions que s’han valorat per a la concessió de les ajudes són: la superfície en risc d’incendi forestal; el risc de despoblament; i la prioritat operativa en l’extinció d’incendis. Aquests dos anys, més de 200 municipis valencians s’han beneficiat les ajudes i han facilitat la creació de 1.853 llocs de treball a la Comunitat Valenciana.

“Estem satisfets amb els resultats positius de l’estratègia d’Emerge, perquè uneix amb èxit diversos objectius de desenvolupament sostenible, prioritaris per la nostra Comunitat, i promou la cooperació entre diferents departaments de l’Administració. Per això, ens comprometem a seguir treballant en aquesta mateixa direcció”, ha conclòs Enric Nomdedéu.


- Te recomendamos -