Inicio Comunidad Valenciana Cultura ressalta la importància dels arxius històrics com a centres culturals que...

Cultura ressalta la importància dels arxius històrics com a centres culturals que permeten la custòdia del patrimoni documental

0


La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha afirmat que els arxius històrics «són els centres culturals que permeten la custòdia del nostre patrimoni documental. Hem de tindre en compte que en els arxius gestionats per la Generalitat hi ha una gran riquesa documental sobre la Guerra Civil, la repressió que la va succeir i la postguerra. Per això mateix, són una de les fonts principals on acudeixen els investigadors per a recuperar informació fidedigna de la nostra història».

En la inauguració de la VI Jornada dels Arxius del Segle XXI, “Els arxius de la reparació de la memòria històrica”, Amoraga ha ratificat el suport de la Generalitat per a “aconseguir uns arxius ben organitzats i amb professionals que els gestionen adequadament i facen accessible la documentació i la informació que s’hi custodia. Apostem per arxius que siguen un suport importantíssim en la recuperació de la memòria històrica i no un obstacle per a conéixer el passat”.

Leer más:  Sucesos.- Rescatado un pescador de 71 años tras sufrir un fuerte mareo en la playa de Les Deveses de Dénia

En aquest sentit, ha recordat que recentment s’ha aprovat el decret que regula la gestió documental, l’organització i el funcionament dels arxius de la Generalitat, que optimitza els mitjans personals i materials, i que garanteix l’accés a la informació amb transparència.

A més, la posada en marxa d’aquest decret permet també aconseguir dos fites que s’estan reivindicant des de fa molt de temps i que suposaran una notable millora del Sistema Arxivístic Valencià: la creació de l’Arxiu Intermedi de la Generalitat amb la seua corresponent plantilla i el reconeixement de la necessitat i l’obligació de dotar de professionals d’arxius totes les conselleries per a gestionar els arxius centrals de la Generalitat.

En aquesta línia d’aposta per la millora dels arxius i de la gestió documental, s’està tramitant també conjuntament amb la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic, el Decret de la política de gestió de documents electrònics, que permetrà el tractament unificat de tota la informació de la Generalitat.

Recuperar la memòria democràtica Durant el matí, un centenar d’arxivers, historiadors i gestors documentals debatran sobre el paper fonamental que juguen els arxius i els arxivers en la recuperació, i per tant la reparació, de la memòria democràtica.

Leer más:  Más de 2,000 personas de Alicante participaron en la Ciclovía Litoral para promover el uso de la bicicleta

El secretari autonòmic de Justícia i Administració Pública, Ferran Puchades, explicarà els detalls de la llei aprovada pel Govern per a la recuperació, protecció i conservació de la memòria democràtica valenciana.

El director de l’Arxiu Municipal de Vila-real, Vicent Gil, parlarà de la memòria històrica en els arxius municipals, i el subdirector general d’Arxius Estatals, Severiano Hernández, abordarà l’accés als fons documentals dels arxius privats i públics sobre la Guerra Civil, l’Exili, la Dictadura i la Transició.

El director del Centre de Documentació de la Memòria Històrica, Manuel Melgar, oferirà una conferència sobre la construcció de la memòria històrica i les fonts documentals del Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca, i Santi Vallés, investigador i president de l’Associació de Familiars de la Fossa 113 del Cementeri de Paterna, se centrarà en la investigació en els arxius per a arribar a la veritat.

La jornada es tancarà amb una taula redona composta per Mª José Badenas, del cos d’arxivers, bibliotecaris i arqueòlegs del Ministeri de Cultura i Esport; María Olmo, arxivera de la Generalitat; Manuel Melgar, director del Centre de Documentació de la Memòria Històrica, i Sevariano Hernández, subdirector general d’Arxius Estatals.

Leer más:  Barrachina destaca la importancia del "espíritu de esfuerzo y trabajo" de las cooperativas agrarias para enfrentar los desafíos del sector

- Te recomendamos -