Inicio Comunidad Valenciana El premi Nobel Barish explica la troballa de les ones gravitacionals en...

El premi Nobel Barish explica la troballa de les ones gravitacionals en el Museu de les Ciències

0


La Ciutat de les Arts i les Ciències, en col·laboració amb l’Institut de Física Corpuscular (IFIC), Centre d’Excel·lència Severo Ochoa del CSIC i la Universitat de València, organitza dimarts que ve, 3 de juliol, a les 19.00 hores la conferència de lliure accés prèvia inscripció, “Ones gravitacionals: d’Einstein a una nova ciència” a càrrec del Premi Nobel de Física en 2017, Barry Barish.

Barry Barish narra la història del descobriment de les ones gravitacionals amb l’observatori LIGO, la troballa científic més important dels últims anys. Albert Einstein va predir l’existència d’ones gravitacionals, pertorbacions de l’espai-temps, fa cent anys, però els seus efectes són tan xicotets que el mateix Einstein va dubtar que algun dia pogueren ser detectats.

Al principi el problema es va abordar des de la física teòrica, que va tardar 40 anys per a arribar al convenciment que eixes ones eren, efectivament, reals. Després el problema va passar a la física experimental: es podrien desenrotllar instruments tan precisos per a detectar-les?

Leer más:  Sucesos.- Detenido por robar dinero de las cajas registradoras en cinco establecimientos hoteleros de Elche

Utilitzant tècniques molt sensibles a este fenomen, l’Observatori d’Ones Gravitacionals per Interferometría Làser (LIGO, per les seues sigles en anglés), ha aconseguit observar en diverses ocasions les ones gravitacionals emeses per la fusió de dos forats negres, i més recentment, la col·lisió de dos estreles de neutrons. Estes observacions han obert una finestra totalment nova a l’univers: l’astronomia d’ones gravitacionals.


- Te recomendamos -