Inicio Comunidad Valenciana Medi Ambient rega a l'estiu les zones d'acumulació del vil·là o pelussa...

Medi Ambient rega a l'estiu les zones d'acumulació del vil·là o pelussa dels xops per a reduir el risc d'incendi forestal

0

La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural regarà aquest estiu les zones d’acumulació del vil·là o pelussa dels xops com a mesura preventiva per a reduir el risc d’incendi forestal.

Es tracta d’un material altament inflamable, del qual els arbres d’aquesta espècie incrementen la seua producció durant esta època de l’any, que ha sigut l’origen de nombrosos incendis en zones on s’acumulava, especialment en àrees recreatives, d’escampament, platges fluvials o zones de gran afluència de visitants en esta època, i per tant és necessari extremar les precaucions.

En este sentit, avisa a les persones que es desplacen a llocs on es junta abundant vil·là que amb un xicotet focus de calor es pot ocasionar un incendi forestal.

Els xops (populus nigra) són molt freqüents en parcs, jardins i riberes dels rius i cada primavera, sobretot en els mesos de maig i juny, es produeix la dispersió pel vent (anemógama) de les seues llavors, acompanyades d’una abundant pelussa blanquinosa, denominada vil·là. Es tracta d’un mecanisme de reproducció pel qual les llavors d’aquest arbre són transportades per l’aire a grans distàncies.

El vil·là del xop és un material altament inflamable que, en presència d’un focus de calor com un vidre que realitza un efecte lupa o cendra d’un cigarret, i unit a condicions meteorològiques d’alta sequedat del sòl o de l’ambient, pot originar un incendi forestal i danyar o destruir els boscos de ribera i els seus hàbitats.

Paratges en les conques dels rius valencians com el Palancia, l’Algar, el Millars, el Túria, el Xúquer o el Segura s’han convertit en últims refugis de fauna i flora d’este tipus d’hàbitats fluvials, on viuen espècies de rèptils com la serp pudenta (Natrix Maura) i serp verda (Malpolon monspessulanus), mamífers com el Turó (Mussola putorius) la llúdria (Lutra lutra) i una gran quantitat d’aus associades a este ecosistema fluvial entre les que cabria destacar el blauet (Alcedo atthis) i l’agró roig (Ardea purpurea).

Per aquest motiu, la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural hi ha disposat la presència en eixes zones d’unitats de prevenció amb vehicles amb autobombes per a refrescar estes zones i disminuir aixina la probabilitat de produir un incendi.

La major part dels incendis forestals es produïxen per causes humanes, per la qual cosa s’aconsella extremar les precaucions i evitar les imprudències. Les persones, amb la seua conducta, poden previndre els incendis.

Una intervenció primerenca pot evitar un gran incendi i els primers minuts són fonamentals per a evitar que es propague i atallar-ho com més prompte millor. Per tant, si es produeix un incendi o hi ha algun indici d’inici del foc, s’ha de telefonar al 112.

La informació sobre el nivell de preemergència d’incendis forestals figura en

www.112cv.com


- Te recomendamos -